Kilpakosijat

KILPAKOSIJAT ANJALANKOSKEN TEATTERISSA SYKSYLLÄ 2017
Teatterin syksy käynnistyy Maiju Lassila (Algot Untola) kirjoittamalla näytelmällä Kilpakosijat. Tommi Auvisen käsikirjoitus ja Markku Kekin ohjaus repii vanhasta rahvaankomedioiden lajityypistä kaiken ilon irti. Kilpakosijat on hulvaton tarina isän ja pojan kokemuksista ja kokemuksista yhteisistä kosiomatkoista. Teos on ilmestynyt vuonna 1913 ja olemme haluneet säilyttää tarinaa pitkälti tuossa ajassa, vaikka Tommi Auvisen dramatisointi tuo siihen pirteän säväyksyen nykyaikaa.
 
Lapseton leski, Saastamoisen Kaisa, rehevyytensä ja ihanuutensa lisäksi omistaa melkoisen myötäjäistalon. Ja vielä sopivasti ihan Sikasten tilan vieressä. Eipä olekaan ihme, että Sikasen isä ja aikamiespoika, alkavat toisiltaan salaa suunnitella naimakauppoja. Vielä kun kolmanneksi kosijaksi ilmaantuu Leskisen Antti, jolla on naimalupakin, eli rippikoulu käytynä, niin siinähän sitä on kosijoita kylliksi. Kun on markkinahumua, tiukkaa rippikoulua sekä akkojen ja ukkojen kyläjuoruja, niin jopa on keitosta ihan tarpeeksi. Kukahan sen Kaisan saa omakseen Sikasen isä vai poika vaiko Leskinen, vai......? Näyelmässä on lauluyhtye Värttinästä tutun Sari Kaasisen musiikki, joka takaa sen, ettei vauhdikkailta askelkuvioiltakaan vältytä.
 
Laulut harjoituttaa soinnukkaaseen sointuun Mari Lavikainen. Irja Ahtovirta huolehtii tanssikuviot kuntoon. Puvut ja lavasteet loihtii Meiju Mylläri. Mukana on myös orkesteri Arto Karnaatun kapellimestaroimana.
Kilpakosijat sai kantaesityksensä 2010 Kuopion kaupunginteatterissa, ja oli valtava yleisömenestys. Se palkittiin Teatterimusiikkiteko –palkinnolla vuonna 2011.