Kun Anjalankosken teatteri perustettiin 1978, niin olemme valmistaneet lähes puoletoistasataa näytelmää ensi-iltaan. Luonnollisesti mukaan on laskettu lasten ja nuorten ryhmien sekä ns. aikuisten tekemät näytelmät. Esityskertojen lukumääriä ei ole laskettu, mutta taidetaan mennä reilusti yli tuhannen. Luvut ovat lukuja ja ne jäävät historian sivuille. Ne kertovat kuitenkin teatterin tekemisen meiningistä, joka talossamme on vallinnut ja edelleen vallitsee. Sitoutumista, heittäytymistä ja antautumista näyttämötaiteen vietäväksi, ja kyllähän se on vienytkin.
Menneiden vuosien näytelmät ovat saaneet yleisöltä ansaittua palautetta – aina kitkeryydestä kiitoksiin – jopa ylistyksiin. Kaikista saamastamme palautteesta olemme olleet ja tulemme olemaan kiitollisia.
Kouvolan kaupungin omistama, Myllykoskella sijaitseva, 1926 rakennettu työväen talo on tarjonnut mainiot puitteet teatteriharrastukselle. Alkuvuosina talo jaettiin, aikatauluja sovitellen useiden muidenkin harrastajaryhmien kanssa, mutta nykyään talo on kokonaan ollut teatterikäytössä.
Anjalankosken teatterin ovet ovat aina olleet avoinna uusille teatteriharrastuksesta kiinnostuneille ihmisille. Teatteriesityksen valmistamiseen ei riitä pelkästään näyttämölle haluavia, vaan mukaan tarvitaan lavastuksesta, puvustuksesta ja valo-sekä äänitekniikasta kiinnostuneita henkilöitä. Eikä tietenkään sovi unohtaa lipunmyyntiä, kahviota, markkinointia, mainostusta ja montaa muuta tehtävää. Onnistunut teatteriesitys on aina monen osa-alueen hyvän ja toimivan yhteistyön tulosta.
Ja jotta hyvä yhteistyö olisi täydellistä, niin siihen luonnollisesti kuuluu yleisö ja tukijamme. Kun yleisö poistuu esityksestämme, on toiveemme, että jokaiseen katsojan mielen sopukoihin on jäänyt jälki. Olkoon esityksen jättämät tuntemukset myönteisiä, kielteisiä, koskettavia, huvittavia tai jotain muuta, mutta tärkeintä on, että jälki on jäänyt.
Näytelmien valmistaminen!
Teatteri-esityksien ja näytelmien valmistamisessa tärkeintä on sitoutuminen. Näytelmäprojekti käynnistyy yleensä niin, että ohjaaja sekä produktiosta kiinnostuneet kokoontuvat valitsemaan näytelmän. Joissakin tapauksissa ohjaajalla on ns. oma ehdotus näytelmästä, jonka hän haluaisi tehdä. Joskus taas joudutaan näytelmävalinnoissa menemään pidemmän kaavan mukaan, koska mielipiteitä ja korvat pitää olla herkkänä myös yleisöpalautteen suuntaan. Aina on näytelmäteksti saatu valittua, ja sitten ei muuta kun töihin.
Ensi-iltapäivän lukkoon lyöminen, harjoitusaikataulun laatiminen sekä kaikkien osa-alueiden suunnittelu lavastuksesta, puvustamisesta valo- ja äänitekniikkaan ym., ym.!
Teatterimme valmistaa näytelmän aikataulullisesti yleensä 2-2,5 kuukauden periodilla. Harjoituksia kertyy 30 -35 kpl, joka merkitsee 4-5 harjoitusta viikossa. Lisäksi tulevat erilaiset talkoot, joissa esim. rakennetaan lavasteita, siivotaan ja järjestellään paikkoja. Ja kaiken tuon edellä kerrotun puurtamisen jälkeen koittaakin ensi-ilta ja siitä sitten esityksiä 15-17 kertaa 2-3 kertaa viikossa.
Tapa, jolla Anjalankosken teatterissa toimitaan näytelmien valmistamisessa, on saanut monet pudistelemaan päätään. Myönnämme, että tekemisen meiniki on tiukka aikataulullisesti ja muutenkin. Vuosien saatossa olemme tulleet siihen tulokseen, että tapa jolla toteutamme tätä harrastusta sopii meille ja antaa mielestämme sellaisen lopputuloksen, josta voimme olla ylpeitä.
Myös ohjaajat, jotka ovat talon ulkopuolisia ammattilaisia, ovat olleet tyytyväisiä tapaamme toimia.